Turizam u BeograduIzletišta

Bojčinska šuma

bojcinska suma

Bojčinska šuma je jedna od onih moćnih ravničarskih šuma, prepuna raznih vrsta gljiva i divljači, kakvih ima dosta u Sremu. Nalazi se u donjem Sremu, u reonu Obedske bare, a pripada opštini Surčin. Leži između tri sela: Boljevaca, Progara i Ašanje. U njoj svinjari već godinama imaju svoje salaše, a njihove svinje, kao i one divlje kojih je puna šuma, jedu žir. Ali to nije obična šuma. To je prava močvarna šuma postavljena između reke Save i kanala Jarčine. Lepota i divljina na domak Beogradu, samo 50 km od civilizacije.

Od drveća, najviše ima hrasta, graba i lipa, ali ima i nešto malo topola. Veoma je zastupljen dren, ima gloga, zove i divlje ruže. U proleće tu je obilje šumskih jagoda. Od lekovitog bilja može se naći plućnjak, dobričica, jagorčevina, matičnjak, kantarion, kalaminta, petrovac itd. U močvarnim delovima tokom maja sve se žuti od cveta barske perunike.


Od divljih životinja koje slobodno lutaju šumom ima zečeva, srndaća i divljih svinja. Obilje cvetnog bilja privuklo je i pčelare iz okolnih sela koji su tu sa svojim košnicama. Pošto je šuma okružena njivama, često se mogu ugledati rode. Po barama neumorno krekeću žabe, a šumske puteve prelaze slepići i po neka belouška.

Sam ulazak u šumu je nekada bio sređen parkovski prostor u kome su se odigravali značajni skupovi. Na razdaljini od 2km nalaze se partizanske baze, mesto na kome se skrivala sremska vojska u zemunicama i katakombama. Danas je to zaraslo u korov i prepušteno zubu vremena, a možda i zaboravu. Do partizanskih baza kroz sredinu šume vodi asfaltni put.

Tagovi

izletišta, rekreacija, šuma, progar, sava, divljač

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama