Turizam u BeograduIzletišta

Jezero Pariguz

Pariguz je veštačko jezero u naselju Resnik, izgrađeno krajem 1980-ih godina. Jezero je dugačko 700 a široko 120 metara. Legenda kaže da je ovaj kraj dobio ime Pariguz nakon zasede koju su Srbi priredili Turcima u Karađorđevo vreme. Akcija nije prošla po planu, puno sačme je završilo u donjim leđima, pa otuda i takvo ime.

jezero pariguz

Danas je jezero bogato ribom, a na njegovim obalama žive divlje patke i mnoge druge ptice. Pariguz je omiljeno mesto izletnika i ribolovaca. Pored jezera se nalazi omanja listopadna šuma. Na jezeru se često održavaju razne manifestacije.


Problem sa smećem i kanalizacijom još uvek nije regulisan, tako da otpadne vode iz okolnih kuća zagađuju jezero. Jedno vreme su mediji i čelnici opštine Rakovica najavljivali sređivanje ovog jezera kao "turističkog konkurenta Adi Ciganliji", uključujući i izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa, ali još uvek ništa nije ostvareno. Postoji i predlog za izgradnju biciklističke staze Rakovica-Resnik-Avala, koja bi išla obalom Topčiderke i prolazila preko Pariguza.

Tagovi

izletišta, rekreacija, jezero, šuma, ribolov, rakovica, resnik

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama