Turizam u BeograduIzletišta

Šuplja stena (Avala)

Šupllja stena je rekreativni kompleks u opštini Voždovac, grad Beograd. Udaljena je 20 kilometara od Terazija, u šumi na Avali.

suplja stena avala

Šuplja stena je tokom 70-tih i 80-tih godina XX veka prerasla u jedno od najpopularnijih dečjih letovališta, uglavnom za grupne odmore u organizaciji beogradskih osnovnih škola. Tokom praznika, u kompleksu može boraviti i nekoliko hiljada mališana. Odmaralište se prostire na 140.000m² i obuhvata dve zgrade, 14 bungalova, fudbalske, košarkaške i odbojkaške terene.

Planina Avala je od antičkih vremena poznata po rudarstvu, a sam toponim "Šuplja stena" je nastao po šupljinama koje su iskopali nekadašnji rudari na ovom području. Rudnik je zatvoren 1972. godine.


Izgradnja sportsko-rekreativnog centra je započeta 1947. godine, a završena 1976. godine. Tada se u okviru kompleksa na površini od 7.500 m² izgrađeni restoran i sala, amfiteatar sa 600 mesta, dvadesetak bungalova, kabineti, učionice, diskoteka, trim-kabinet i likovni atelje. Šuplja stena je kao sportski kompleks funkcionisala do 1992. godine kada je odlukom Vlade Srbije pretvorena u kamp za izbegla i raseljena lica.

Oko šuplje stene su se sporili opština Vračar i javno preduzeće Srbijašume. Iako su od 2003. godine objekti napušteni, vlada je odbijala prodaju oko čega se vodila polemika i u medijima. Dečje odmaralište je obnovljeno i pušteno u rad 2012. godine.

Tagovi

izletišta, avala, voždovac, dečije odmaralište

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama