Turizam u BeograduZnamenitosti Beograda

Kalemegdan

kalemegdan

Kalemegdan je najveći beogradski park i najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav.

Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park. Plato je, dok je tvrđava bila glavno vojno uporište Beograda, služio da se neprijatelj osmotri i sačeka za borbu. Zato i njegovo ime potiče od turskih reči kale - tvrđava i megdan - borba. Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir što znači "breg za razmišljanje".


Preuređivanje u park otpočelo je, posle predaje tvrđave Srbima (1867), po naređenju kneza Mihaila Obrenovića. Zelenilo je zasađeno između 1873. i 1875. godine, kada je Beogradskom tvrđavom komandovao pukovnik Dragutin Žabarac, nekadašnji prvi ađutant kneza Mihaila Obrenovića. Plansko uređivanje Kalemegdana je počelo 1890. godine, kada je srpska vojska predala park Beogradskoj opštini. 1905. godine pristupilo se proširivanju parka uređivanjem Malog Kalemegdana, koji se prostirao od paviljona "Cvijeta Zuzorić" do Zoološkog vrta.

Pre Prvog svetskog rata, Kalemegdanski park se završavao na mestu gde su sada kamene stepenice koje vode prema donjoj terasi. Posle 1931. parkovske površine proširene su i na Gornji grad.

Na Kalemegdanu se nalaze Vojni muzej, Rimski bunar, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture, Zoološki vrt, dečiji zabavni park, veći broj sportskih igrališta i ugostiteljskih objekata i Prirodnjački muzej.

Tagovi

znamenitosti, kalemegdan, beogradska tvrđava, vojni muzej, cvijeta zuzorić, zoološki vrt, igralište za decu, zabavni park, sportski tereni, prirodnjački muzej, knez mihajlo obrenović

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama