Turizam u BeograduZnamenitosti BeogradaParkovi

Karađorđev park

Karađorđev park se prostire između Bulevara oslobođenja i Nebojšine ulice. Na ovom mestu je za vreme napada na Beograd 1806. godine, bio jedan od logora ustaničke vojske. Nakon zauzimanja Beograda, izginuli ustanici su ovde sahranjeni.

karadjordjev park

Knez Aleksandar Karađorđević je podigao 1848. na tom vojničkom groblju spomenik sa natpisom: "U slavu i čast srpskim junacima za otečestvo hrabro izginuvšim 1806. godine podiže spomenik ovdi." To je ujedno i prvi javni spomenik podignut u Beogradu. Park se počeo formirati posle podizanja spomenika, a znatno je proširen 1903. i 1904. godine, kada je napravljen venjak koji i danas postoji na maloj uzvišici.


Pred Drugi svetski rat u parku je napravljeno sklonište, u kojem je tokom nemačkog bombardovanja 6. aprila 1941. godine poginulo 192 Beograđana. Kamena ploča na tom mestu podseća na tragičan događaj. U parku je podignuto još nekoliko spomenika.

Na obodu parka se nalaze Hram Svetog Save i mala crkva Svetog Save.

Tagovi

parkovi, karađorđev park, hram svetog save, crkva svetog save, bulevar oslobođenja, ulica nebojšina, igralište za decu, vračar

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama