Turizam u BeograduPlanine

Rudnik

Planina Rudnik dominira Šumadijom, nalazi se oko 100km južno od Beograda, odnosno 15km od Gornjeg Milanovca. Na Rudniku ima osam vrhova iznad 1.000 m nadmorske visine, a najviši je Veliki Šturac ili Cvijićev vrh (1.132m). Varošica Rudnik je smeštena između 500 i 700 m nadmorske visine.

Varošica Rudnik, pogled sa planine Rudnik
Varošica Rudnik, pogled sa planine Rudnik

Rudnik čini hidrografski čvor u Šumadiji, razvođe između slivova Velike Morave, Zapadne Morave i Kolubare. Sa severne strane planinu opkoljava Jasenica, desna pritoka Velike Morave, sa zapadne izvorišni kraci Despotovice, leve pritoke Zapadne Morave, a sa južne i jugoistočne Gruža, takođe leva pritoka Zapadne Morave. Rudnik je izvorište najvećih šumadijskih reka. Pored pomenutih tu su i Lepenica, desna pritoka Velike Morave i Ljig leva pritoka Kolubare. Znatan deo planine je pod šumom sa pretežno hrastovim stablima.


Zahvaljujući izuzetnoj šumovitosti, prirodnim stazama zdravlja i blizini velikih gradova, Rudnik je pogodan za razvoj letnjeg i zimskog zdravstvenog, školskog, sportskog i lovnog turizma. Zbog svojih izvanrednih klimatskih uslova (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagađena prirodna sredina) još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju. Varošica i planina su povezane asfaltnim putem i velikim brojem staza zdravlja, a postoje i tereni za male sportove. Gosti mogu da planinare do Velikog Šturca i strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvice, na kome se nalaze ostaci Jerininog grada. Gradovi su ostaci turske varoši i tvrđave podignute na srpskom utvrđenju zvanom Rudnik u kome je umrla Prokleta Jerina, a nedaleko su ruševine muslimanske bogomolje Mise. Na Rudniku je bilo ostataka antičkog (rimskog) i srednjevekovnog rudarstva. Turisti mogu da posete obližnja istorijska mesta Oplenac i Takovo, manastire Vraćevšnicu, Voljevču i Nikolje, a okolina Rudnika pruža mogućnost za lov na visoku i sitnu divljač.

Tagovi

planine, planinarenje, šuma, velika morava, zapadna morava, kolubara, lovni turizam, topola, oplenac, takovo

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama