Turizam u Beogradu

Beogradske reke

Sava i Dunav su dve najveće beogradske reke. Ipak, Beograd još uvek nije iskoristio taj potencijal i u potpunosti sišao na svoje rečne obale dugačke 200 kilometara. Na području grada se nalazi 16 rečnih ostrva, od kojih su najpoznatija Ada Ciganlija, Veliko ratno ostrvo i Gročanska ada.

veliko ratno ostrvo
Ušće Save u Dunav ispod Kalemegdana u Beogradu

Manje je poznato da Beograd zapravo leži na više od 40 reka i potoka, kojima je urbanizacijom grada izmenjen tok ili su sprovedene ispod gradskih ulica podzemnim kolektorima. Osim Dunava i Save, ostali beogradski vodotokovi nisu turističke destinacije, ali je lepo znati da postoje.

JezeraJezero na Terazijama
Jezero na Terazijama

  • Jezero na Terazijama se nalazilo u 18. veku između današnjih Terazija i Zelenog Venca. Bilo je popularno izletište tadašnjih Beograđana. Prva gostiona pored jezera nije imala oznaku sa imenom, već samo venac zelene boje izrađen od lima, po kome čitav kraj i dobija naziv Zeleni Venac. Danas ispod pozorišta na Terazijama postoji jezerce, a slično postoji i ispod očne klinike u ulici Džordža Vašingtona.
  • Jezero Venecija nastaje isušivanjem jezera na Terazijama i odvodom vode u ovo jezero. Nalazilo se na prostoru od hotela Bristol, između Karadjordjeve ulice i ulice Gavrila Principa, od železničke stanice do ušća Topčiderske reke u Savu. Vremenom je nasipano, sve do 1930. godine kada je potpuno isušeno.

Tagovi

reke, jezero, potok, podzemne vode

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama