Turizam u BeograduReke

Ušće Save u Dunav

Pogled na ušće Save u Dunav nanovo vraća sliku o dragocenosti položaja našeg grada. Dunav sobom nosi stotinu pritoka, a Sava joj dovodi još 20. Andersen je pisao bajke ploveći kraj našeg grada, a Štraus komponovao "u komšiluku". Do danas, ušće Save u Dunav je jedno od najmagičnijih mesta u Evropi. Zato su svi koji imaju privilegiju da se nađu na beogradskim rekama posebno počastvovani, bez obzira na doba dana ili godine kada su se na njima zatekli.

usce save u dunav

Prva naselja iznad Ušća napravljena su pre 7.000 godina, ovde su prolazili krstaši koji su morali preko Dunava na svojim burnim putevima, 1284. godine prvi srpski vladar Dragutin ovde naseljava grad, despot Stefan Lazarević ovde prvi put postavlja srpsku prestonicu...

Beograđanima i njihovim gostima nije toliko poznato da je na delu Ušća voda povremeno toliko plitka da bezmalo može da se stoji na dnu, sa glavom iznad vode. Nedaleko odatle, na delu Ušća ispod Kalemegdana, dubina je oko 14 do 15 metara, a ispod Brankovog mosta od 10 do 12. Naravno, sve u zavisnosti od doba godine.

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama