Turizam u BeograduZnamenitosti BeogradaSpomenici

Pobednik

pobednik kalemegdan
Pobednik je spomenik koji je izradio vajar Ivan Meštrović i koji se nalazi na Kalemegdanu, na najvišem bedemu tvrđave u Beogradu. Spomenik predstavlja pobedu srpske vojske nad Otomanskom i Austrougarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Meštrović je spomenik pod imenom "Alegorija" zamislio kao fontanu na temu oslobođenja Južne Srbije od Turaka. U centru bazena je petostepeni stub, simbol petovekovnog ropstva pod Turcima. Na njegovom vrhu stajao bi pobednik kao vesnik trijumfalnih bitaka. Sa radom je počeo 1913. godine, u fiskulturnoj sali osnovne škole u današnjoj Ulici Kralja Petra I. Pred sam Prvi svetski rat središnja figura pobednika otpremljena je na livenje u Austrougarsku (Češku), i tamo ostaje sve do kraja rata.

Spomenik Pobednik je svečano otkriven 1928. godine, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta i pobede Srbije u ratovima od 1912. do 1918. godine. Spomenik i plato ispod njega dnevno poseti više od 5.000 turista. Pobednik je najpopularniji beogradski spomenik.

Tagovi

spomenik, kalemegdan, austrougarska, turska, ivan meštrović

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama