Turizam u BeograduZnamenitosti BeogradaSpomenici

Spomenik neznanom junaku na Avali

Spomenik Neznanom junaku na Avali je mauzolej na vrhu planine Avala na jugoistoku Beograda, opština Voždovac, nalazi se na 511 metara nadmorske visine i predstavlja vidikovac Beograda. Tvorac ovog spomenika je hrvatski vajar Ivan Meštrović.

spomenik neznanom junaku avala

Gradnju spomenika neznanom junaku na planini Avala inicirao je kralj Aleksandar I. Spomenik je trebao da bude memorijal žrtvama Prvog svetskog rata. Datumi ispisani na spomeniku, 1912-1918, označavaju da se spomenik odnosi i na poginule u Balkanskim ratovima 1912. i 1913.

Spomenik je sagrađen između 1934. i 1938. na mestu nekadašnje srednjevekovne tvrđave Žrnov. Za izgradnju je iskorišćeno 8000m³ crnog jablaničkog mermera. Građevina je projektovana u neoklasičnom stilu u formi grčkog hrama. Kao inspiraciju Meštrović je koristio grobnicu Kira II u Pasargadu u Persiji. Grob leži na pet uspravnih blokova granita i okružen je karijatidama koje nose krov. Ovih osam skulptura simbolizuju majke vojnika, narode i regije Kraljevine Jugoslavije. To su: Šumadinka, Panonka-Vojvođanka, Crnogorka, Kosovka, Dalmatinka, Zagorka, Slovenkinja i Makedonka.

Tagovi

spomenik, avala, tvrđava, žrnov, ivan meštrović, kraljevina jugoslavija, kralj aleksandar i

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama