Turizam u BeograduZnamenitosti BeogradaUlice i trgovi Beograda

Cvetni trg

Cvetni trg je mali trg koji se nalazi na početku Njegoševe ulice u Beogradu. Oivičen je ulicama Njegoševom, Svetozara Markovića i Kralja Milana, na teritoriji opštine Vračar.

Pijaca na cvetnom trgu
Pijaca na cvetnom trgu

Svoje prve obrise dobija 1843. godine kada je po odluci komisije za dodelu placeva na ovom, tada nenaseljenom delu Beograda, nazivan Cvetna pijaca. Plac za pijacu je bio pokriven hrastovom šumom, i prostirao se do konjičkih štala i vežbališta kavalerijskog eskadrona, današnjeg parka Manjež.

Cvetni trg - ulica Kralja Milana, od Svetozara Markovića ka Njegoševoj ulici
Cvetni trg - ulica Kralja Milana, od Svetozara Markovića ka Njegoševoj ulici

Planska izgradnja trga počinje 1884. godine, uključujući i podizanje pijačne zgrade. Time je ovaj deo grada dobio svoju pijacu, a lokalno stanovništvo nije više moralo da ide na pijacu Zeleni venac.

cvetni trg

U prvoj polovini XX veka oko trga je izgrađen niz zgrada koje svojom lepotom i danas plene. Posle drugog svetskog rata, stara pijačna zgrada je dograđena i adaptirana i tu je 1958. godine otvorena prva samoposluga u Beogradu.


Trg je renoviran sredinom 80-tih godina. Danas se na njemu nalaze prodajni objekti JKP Zelenilo Beograd u kojima se može kupiti cveće, i deo je pešačke zone koja je formirana u tom delu Njegoševe ulice. Ispred samoposluge se nalazi hrast iz vremena kneza Miloša, u spomen nekadašnjoj hrastovoj šumi koja je krasila ovaj deo starog Vračara.

Tagovi

trgovi, pijace, pijace na vračaru, cvetna pijaca, pešačka zona, njegoševa ulica, ulica kralja milana, ulica svetozara markovića

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama