Turizam u BeograduZnamenitosti BeogradaUlice i trgovi Beograda

Studentski trg

Studentski trg je najstariji gradski trg, nalazi se na teritoriji opštine Stari grad i zauzima prostor od ulice Vase Čarapića, oko Univerzitetskog parka, do Uzun-Mirkove ulice.

studentski trg

Za vreme Turaka se na ovom mestu nalazilo tursko groblje, koje se tu zadržalo sve do šezdesetih godina XIX veka. Na prostoru sadašnjeg Univerzitetskog parka, srpske vlasti su 1824. otvorile Pazarište (kasnije Velika pijaca). Prilikom regulacije grada, posle 1869, konture Studentskog trga su dobile pravilniji oblik: na jednoj polovini je ostala Velika pijaca, dok je druga polovina pretvorena u park.

Najlepša zgrada na Trgu je Kapetan-Mišino zdanje, podignuto 1863. U njemu je danas Rektorat Univerziteta u Beogradu. Kada je 1927. uklonjena Velika pijaca, ceo prostor je pretvoren u park u kojem je još 1897. podignut spomenik Josifu Pančiću, a 1930. je ovamo prenet i spomenik Dositeju Obradoviću. Nekada se u parku nalazila česma podignuta u čast kralja Aleksandra Obrenovića.

Pre Prvog svetskog rata ovde su se nalazila dva poznata beogradska hotela: "Makedonija" (na uglu ulice Vase Čarapića i Studentskog trga) i "Imperijal" (pored Kapetan-Mišinog zdanja). Na uglu Studentskog trga i Uzun-Mirkove nalazila se kafana "Ujedinjenje" koja je srušena 1935. godine. Danas Studentski trg okružuju Filozofski, Filološki i Prirodno-matematički fakulteti.

Tagovi

trgovi, studentski park, josif pančić, dositej obradović, univerzitet u beogradu

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama