Turizam u BeograduZnamenitosti BeogradaUlice i trgovi Beograda

Trg Nikole Pašića

Trg Nikole Pašića, koji je dugo vremena bio poznat i kao Trg Marksa i Engelsa, nalazi se u Beogradu, između Terazija, Bulevara kralja Aleksandra i ulice Dečanske, i najmlađi je beogradski trg, izgrađen 1953. godine.

trg nikole pasica

U prvoj polovini 19. veka ovde je bila pusta livada koju je presecao Carigradski drum. Taj deo druma postepeno se pretvarao u ulicu koja se najpre zvala Sokače kod "Zlatnog topa" (po istoimenoj kafani u blizini), a zatim Markova ulica. Nedaleko od mesta gde je sada zgrada Narodne skupštine, na početku Vlajkovićeve ulice, nalazila se jedana od najvećih turskih džamija - Batal-džamija, koja je srušena 1869. godine.

Posle Prvog svetskog rata ovde su se nalazile uglavnom prizemne i jednospratne zgrade. U jednoj od njih bio je smešten sud za Srez beogradski (poznatiji kao Seljački sud), gde je za vreme nemačke okupacije bio zloglasni zatvor Gestapoa. Između dva rata izgrađene su zgrade Narodne skupštine (1936), Agrarne banke (posle rata ovde je bio smešten CK KPJ), zatim zgrada lista "Vreme" (sada "Borba"), bioskopa "Beograd" i druge.

Urbano i arhitektonsko formiranje trga otpočelo je posle Drugog svetskog rata, kada su porušene stare zgrade, premeštena tramvajska okretnica, izgrađen vodoskok, uklonjene ograde ispred bivše dvorske bašte i Narodne skupštine, i podignut veliki broj zgrada, među njima Dom sindikata, zgrada Gradske uprave, Investiciona banka. Na Trgu je 1998. podignut spomenik Nikoli Pašiću.

Tagovi

beogradski trgovi, nikola pašić, trg marksa i engelsa, fontana

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama