Turizam u BeograduZnamenitosti BeogradaZgrade

Stari generalštab

Stari generalštab, Kamena palata ili Baumgartenova palata se nalazi u u ulici Kneza Miloša 33 u Beogradu. U njoj je bilo sedište Generalštaba vojske Kraljevine Jugoslavije, a posle Drugog svetskog rata i Generalštaba Jugoslovenske narodne armije.

stara zgrada generalstaba

Palata je danas poznata u narodu pod imenom Stari generalštab. Građena je od 1924. do 1928. godine prema projektu ruskog arhitekte Viljema Fjodoroviča Baumgartena, novcem dobijenim na ime ratne odštete od Austrougarske posle Prvog svetskog rata. U to vreme, bila je jedna od najmodernijih zgrada u Evropi u odnosu na slična zdanja i 1937. godine je proglašena za najlepšu zgradu u Beogradu.

Zgrada Generalštaba jugoslovenske kraljevske vojske je bila jedna od retkih zgrada koju Nemci u aprilskom bombardovanju Beograda 1941. godine nisu pogodili, iako je jedna od bombi u prvom talasu bombardovanja prestonice pala samo nekoliko metara od nje, na nekadašnju zgradu Ministrastva rata.


Ova palata danas predstavlja značajan kulturno-istorijiski spomenik. U njoj se nalazi jedna od najreprezantivnijih sala u Srbiji, čuvena Velika ratna sala. U toj sali donosile su se važne državne odluke, organizovani svečani vojni balovi i zasedale Vlade. Enterijer Velike ratne sale predstavlja autentično remek-delo, ima velelepne palastre, stubove, iznad kojih je smeštena galerija sa lučnim otvorima, gde je nakada, po potrebi, stajao hor.

2008. godine je započeta obnova fasade na palati, koja je trajala dve godine. Obnovom fasade su uklonjeni tragovi NATO bombardovanja naneti 1999. godine.

Tagovi

arhitektura, zgrade, kraljevina jugoslavija, generalštab, vojska, savski venac

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama