Turizam u BeograduZnamenitosti BeogradaZgrade

Stari mlin

Stari mlin ili parni mlin je zgrada koja se nalazi na teritoriji opštine Savski venac u gradu Beogradu. Podignuta je 1903. godine u Topčiderskoj ulici (sada Bulevar vojvode Mišića 15).

stari mlin beograd

Iako je 1987. godine proglašen spomenikom kulture, ovo mesto je dugi niz godina bilo ruinirano, sve dok konačno 1994. godine nije podmetnut požar u kome je oštećena glavna zgrada mlina. Ceo kompleks je inače zauzimao ogroman prostor. Tu su bile zgrada glavnog mlina, mašinska zgrada, zgrada seljačkog mlina sa radionicom, stambena zgrada, magacin, šupa i konjušnica. Zgrada Parnog mlina građena je po ugledu na slične industrijske objekte podignute u drugoj polovini 19 i početkom 20 veka u Evropi.


Stari mlin je za vreme Prvog svetskog rata znatno oštećen i opljačkan, a odmah posle rata je obnovljen i pušten ponovo u rad 1920. godine. Preuređenja kompleksa su rađena 1925. i 1937. godine. Uz sam Bulevar i pored zgrade Državne štamparije postojao je i manji objekat, u kome su bile smeštene kancelarije i portirnica. Ovaj deo je srušen kada je počela izgradnja mostarske petlje.

Tagovi

arhitektura, zgrade, parni mlin, senjak, bulevar vojvode mišića

Podeli ovo sa drugima na društvenim mrežama